Nisan - Mayıs - Haziran 2020

40. Sayı

“İnanılmaz” deyip sevinmek mi, “gecikerek de olsa” deyip hayıflanmak mı lazım bilemem ama 40. sayıya eriştik. Devamı gelir inşallah.

40. sayıda dosya konumuz Kürt sineması. Tarihi kısmı çok kuvvetli olmasa da Kürt sinemasına dair etraflı bir dosya yer alıyor bu sayıda. Bahar Şimşek, sağ olsun, epey kapsamlı ve tafsilatlı bir dosya hazırladı. Kürt sinemasının hem bilinen hem de kenarda, kıyıda kalmış yönlerine ve ürünlerine dair güzel bir sayı oldu.

Dosyada yer alan yazılara gelince... Artsvin Bakhchinyan’ın “Sovyet Ermeni Filmlerinde Kürtler” başlıklı yazısı SSCB dönemi Ermenistanı’nda çekilen filmlerde Kürtlerin nasıl temsil edildiğini inceliyor. Yosef Abbasi ise hem İran sinemasında Kürtlerin temsiline hem de Kürtlerin İran sinemasına katkılarına bakıyor. Mehmet Aktaş’ın “Kürt Sineması Üzerine Bir Film” başlıklı yazısı, Bîranînên li Ser Kevirî’nin zengin, eğlenceli ve ironik arka plan hikayesini aktarıyor. Hamit Bozarslan’ın “Marjinallik, İdeoloji ve Sanat: Yılmaz Güney Üzerine” başlıklı kısa ve çarpıcı yazısı, Güney filmlerini üç öznellik kategorisi üzerinden, marjinalleştirilmişler, Kürtler ve kadınlar üzerinden inceliyor. Nazmi Kırık da “Kürd Sineması: Şal û Şûtik” yazısında hem kendisinin sinemaya dahil olma macerasını hem de 1990’larda MKM üzerinden gelişen Kürt sinemasını anlatıyor. Ahmet Gürata’nın Ali Kemal Çınar söyleşisi Çınar’ın sinema serüvenine ve sinemadan ne anladığına odaklanıyor. Can Candan da Kürt belgesel sinemasının Mezopotamya Kültür Merkezi üzerinden gelişen tarihini aktarıyor.

Kadim “Kürt sineması nedir”, “hangi filmler Kürt sineması içinde yer alır” sorusu üzerine de iki yazı var dosyada. Özgür Çiçek’in “Kürt sinemasını tanımlamak” ve Suncem Koçer’in orijinali İngilizce olarak yayımlanan “Bir Söylem Janrı Olarak Kürt Sineması” yazıları bir filmi Kürt sinemasından kılan nedir sorusunu cevap arıyor.

Bir de dosya harici bir yazımız var bu sayıda. Seid Veroj’un etraflı incelemesi Abdullah Cevdet’in oğlu, Seda dergisinin sahibi ve Kürt Teali Cemiyeti’nin Elazığ şubesinin reisliğini yapan Mehmet Cevdet Karlıdağ üzerine.

41. sayıda buluşmak üzere...

MESUT YEĞEN

  • Bu içeriği paylaşmak ister misiniz?