Haziran - Temmuz 2013

7. Sayı

Küçük de olsa bir dönemeci geride bıraktık. Kürt Tarihi ilk seneyi tamamladı. Daha çok sene tamamlamak ümidiyle ikinci senenin ilk sayısından bahsedeyim.

7. sayının dosya konusu İran Kürdistanı. Kürdistan’ın bir zamandır en az hareketli bu parçasının dününe ve bugününe dair çok kıymetli yazılar var dosyada. Akihiko Yamaguchi’nin Safeviler hakkındaki yazısı Safeviler’le Kürtler, Kürtlerle İran ve aslında Kürtlerle Osmanlı arasındaki ilişkiye dair bütünüyle yeni bir bakış açısı sunuyor ve mevzuya dair pek çok ezberi epey kuşkulu kılıyor. İran ve Osmanlı devletlerinin Kürdistan’daki rekabetini en iyi bilenlerden Sabri Ateş’in Şeyh Ubeydullah İsyanı üzerine yazdığı üçlemenin ilk bölümü de İran dosyasında yer alıyor. Ateş’in üçlemesinin arşivlik mahiyette olduğunu bilhassa belirtmek isterim. İran dosyası Kürt Tarihi için güzel bir ilke de aracılık etmiş oldu. Kakşar Oremar İran Kürtlerinin durumunu Kürtçe yazdı: Rewşa Kurdan Li Îranê. Sara Zandi Karimi’nin Hoybun’un İran devletiyle kurmak istediği temaslara ilişkin yazısı da Hoybun’un çaresizliğini, Kürtlerin sıkışmışlığını gösteriyor. İran dosyamızı önemli bir röportaj tamamlıyor. Tanınmış İran’lı Kürt sosyal bilimci Abbas Vali’yle İran Kürdistanı’nın halini ve muhtemel akıbetini konuştuk.

Dosya dışında, bu sayıda da her zaman olduğu gibi önemli yazılar var. Mehmet Bayrak’ın Mesud Fanizade yazısı Cumhuriyet tarihinin çokça bilinen 150’likler meselesinin bilinmeyen bir veçhesine, 150’lik Kürtler bahsine dair. İbrahim Sediyani de Osmanlı’da kurulmuş Kürt cemiyetlerini yazdı. Sediyani’nin iki bölümlük yazısının ilki büyük savaş öncesinde kurulan Kürt cemiyetleri hakkında. Kürdoloji çalışmalarına önceki sayılarımızda yer vermiştik. Bu sayıda da Seyîdxan Kurij dilbilimci Peter J. A. Lerch’in Rusya’da Kürdolojinin seyrine yaptığı katkıyı inceliyor.

Bu sayıda önemli olduğuna inandığımız bir de çağrımız var. Kürdistan’ın tarihsel mirasına sahip çıkmak, bu mirasın mütevazı da olsa bir arşivini oluşturmak üzere okurlarımızı yardıma çağırıyoruz.  İlgi gösterileceğini umuyoruz.

8. sayıda buluşmak üzere...

MESUT YEĞEN

  • Bu içeriği paylaşmak ister misiniz?