İBRAHİM GÜRBÜZ 43. Sayı / 1:00
Düzeltme ve Birkaç Not

Düzeltme ve Birkaç Not

Yazar Can Candan’ın, Kürt Tarihi dergisinin 40. sayısında “Kürt Sineması” dosyasında kaleme aldığı “Kolektîfa Sînema ya Mezopotamya ve Kürt Belgeseller” başlıklı yazısı maddi hatalar içermektedir. 

Tarihsel olay ve olguların doğru bilinmesi açısından resmî ideolojinin dışında duruş sahibi yazarlar yazılarını kaleme alırken ve yayın organları bunları yayınlarken çok hassas olmaları gerekmektedir. Herhangi bir konu, örneğin bir kurumun tarihçesi, yazılırken öncelikle kurumun kuruluş tarihinde yayınlanmış gazete ve dergi yazılarının yanı sıra haber ve röportajları detaylı olarak incelenmesi gerekmektedir. Bu konuda ciddi bir araştırma yapmadan yazı yazmak ve yayınlamak etik değildir, tarihe yanlış not düşmek demektir. Söz konusu kurumun kuruluşunda yer almış ve yaşayan kurucuların düşüncelerinin ve elde edilen bilgilerin doğruluğunun kurucular tarafından teyidinin alınması gerekir. “Ana akım Kürt medyası” bir inisiyatif doğrultusunda zaman zaman Kürd kurumlarının kuruluş süreçlerini ve tarihlerini kasıtlı olarak çarpıtmaktadır. Kendileriyle aynı görüşte olmayan ve duruş sahibi kişilere yönelik izolasyon, ambargo ve yok sayma yoluna gitmektedir. Bu grubun basın ve yayın organlarının birinde yer alan bir haber aynı grubun diğer basın yayın organlarında ve internet sitelerinde ‘kopyala-yapıştır’ yöntemi ile yayımlanmaktadır. Yaratılan bilgi kirliliği, araştırmacıların ve tarihçilerin yolunu karartmakta, yaptıkları haberler ile çoğu kez gerçek ters düz edilmektedir. Çok aleni olgular ‘lütfen ve dil ucuyla’ ifade edilmektedir. Kurucu olmayan şahsiyetler kurucu, gerçek kurucular ise yok sayılmaktadır.

Yazar Candan’ın, Kürd dünyası için çok değerli olan İsmail Beşikci ve Musa Anter’i kurucu olmamalarına rağmen Mezopotamya Kültür Merkez’nin (MKM) kurucusu olarak göstermesi; Kuzey Kürdistan’da Kürt tiyatrosunun ustalarından ve MKM’de Kürt tiyatrosunun mimarı olan Cemil Özen’in MKM kurucuları arasında yazmaması üzüntü vericidir. Cemil Özen (Cemil Hoca) bugün Kürd sineması için çalışan değerli Kazım Öz ve diğer birçok sanatçı, tiyatrocu arkadaşın hocasıdır. Cemil Özen, Kürd toplumunda üretilen ODA Tiyatrosu’nun kurucusudur. Yazarın bunu kasıtlı yapmadığını, yaratılan bilgi kirliliğinden etkilendiğini düşünüyorum. Yazarın eleştirilmesi gereken yanı; ciddi araştırma yapmadan, yazdığı olgunun doğruluğunu teyit etmeden, basında çıkan haberleri olduğu gibi doğru kabul ederek yazıp yayımlamasıdır.


Devamı Kürt Tarihi Dergisi'nin 43. Sayısında

  • Bu içeriği paylaşmak ister misiniz?