MURAT ISSI 43. Sayı / 6:00
Serwad Raşid’in felsefe çalışmaları 

Serwad Raşid’in felsefe çalışmaları 

Yunanistan’da çalışmalarına devam eden Serwad Raşid’in felsefe ala­nındaki çalış­malarını anlatan aşağıdaki yazı Kürtçenin Soranî lehçesiyle yazarın kendisi tarafından yazılmıştır. Metinde bahsi geçen çalışmalar şunlardır:  

A- Serwad Raşid, Presokrat Düşünürlerin Metinleri, Logos Yayınları, 2017, Silêmanî. Yazar bu kitabında 5 ayrı alt başlık altında şu konuları incelemiştir. 1) İyonya Okulu, Thales, Anaximander, Anaksimenes, 2) İrakleitos, 3) Eleaki Okulu Parmanides, 4) Anaksagoras, 5) Lefkippos ve Dimokritos’un Birey Okulu.

B- Serwad Raşid, Yunanca-Kurdî Sözlük (Soranî-Yunanî) çalışması. Editör aşamasında olan bu çalışma yaklaşık olarak 3 yıldır sürmekte ve alanında ilk olma özelliğini taşımaktadır. Her iki dildeki toplam kelime sayısı 80.000 olarak kaydedilmiş ve yaklaşık olarak 15.000 kelime Kurdî/Soranî’ye çevrilmiş ve açıklanmıştır. Ekonomik nedenlerden ötürü sözlüğün hangi yayınevinden çıkacağı ya da çıkıp çıkmayacağı hâlâ belli değildir.

C- Yazar ayrıca Epikouros ve İsokratis’in (ritor, siyaset bilimci ve filozof) metinleri üzerinde çalışmaktadır.

D- Yazar, metin içerisinde ayrıca son yıllarda yapılan, kendisi dışında iki ayrı Kurdî/Soranî çalışmanın daha olduğu bilgisini not düşmektedir:

a) Ksenephon, Anabasis (çeviri: Ali Fethi), (yayınevi ve tarih bilinmiyor) Silêmanî,
b) Aristofanîs, Nefeli (çeviri: Baxtîyar Farac), Logos dergisi, 2020 Silêmanî.
 


Devamı Kürt Tarihi Dergisi'nin 43. Sayısında

  • Bu içeriği paylaşmak ister misiniz?